Clinica Sanador: 021 9699
Afectiuni & Semne

Chist Ovarian

Despre Chistul Ovarian, afectiuni si simtome.


Un chist ovarian functional este, in general, inofensiv. El nu prezinta nici un fel de simptome si dispare in timp fara nici un fel de tratament.

Acesta este descoperit, de obicei, doar in timpul examenelor ginecologic de rutina.

Ce este chistul ovarian?


Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat cel functional.

Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si devine foarte dureros. Totusi, majoritatea chisturilor functionale dispar de la sine in cateva luni si sunt inofensive.

Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cauza cea mai obisnuita pentru marirea volumului ovarelor in perioada fertila.

Motivele aparitiei chistului ovarian

Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:

  • chistul folicular sau simplu, cand sacul ovulului (foliculul) nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;
  • chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Simptomele chisturilor ovariene

Chisturile ovariene functionale de obicei nu produc simptome si dispar fara tratament. Totusi, cu cat este mai mare, cu atat creste si probabilitatea ca el sa produca simptome.

Cand apar, acestea se manifesta astfel:

  • urinari frecvente, in cazul in care chistul marit apasa pe vezica urinara;
  • dureri abdominale;
  • modificari ale ciclului menstrual;
  • cresteri in greutate;

Simptomele severe pot sa apara atunci cand chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apar:

  • durere pelviana severa, aparuta brusc;
  • greata si varsaturi;
  • lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc;
  • sangerari vaginale sau simptome din pricina socului produs de sangerarea excesiva.

Dr. Gabriel Veselu

Medic Primar

Munca grea, depusa si eforturile de a ajuta fiecare persoana care imi calca pragul cabinetului au facut din mine o persoana care vrea sa ajute mereu.

Citeste mai multe

Contacteaza-ma

Aveti nelamuriri? Doriti raspunsuri la intrebarile dumneavoastra? Nu ezitati sa ma contactati!